Játrová polévka se zeleninou
Suroviny
- 100 g Chléb konzumní
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 20 g Bobkový list
 - 10 g Nové koření celé
 - 10 g Pepř černý celý
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Vývar z hovězích kostí
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.5 kg Játra vepřová
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Pórek
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 827 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 215.6 mg
 - Draslík 1227.4 mg
 - Vláknina 7111.3 mg
 - Vitamín A 7111.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Játra dobře očistíme, odblaníme a opláchneme pod studenou vodou.
 - 
                                2
Čistá játra pomeleme na strojku na maso a necháme stranou.
 - 
                                3
V hrnci zpěníme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostky nakrájený celer, prolisovaný česnek a za stálého míchání restujeme do měkka. K zelenině přidáme pomletá játra, bobkový list, nové koření, celý pepř a za častého míchání dusíme 20 minut. Všechno zalijeme vývarem a vaříme dalších 30 minut.
 - 
                                4
Na pánvičce roztopíme 1 lžíci másla, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme 2 dl studené vody, prolisujeme přes cedník do polévky, kterou vaříme ještě 15 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek, podle chuti pepř a sůl. Nakonec nakrájíme pěkně na tenká kolečka pórek a přimícháme ho do rozmixované polévky.
 - 
                                5
Chléb nakrájíme na větší kostky a na 1 lžíci másla ho osmažíme dozlatova.