Krémová květáková polévka s brambory a rukolou
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 50 g Rukola
 - 80 g Máslo
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 ml Smetana na šlehání
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Paprika červená
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Květák
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 263 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 61 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 637.6 mg
 - Vláknina 9157.1 mg
 - Vitamín A 9157.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytý a očištěný květák rozkrájíme na větší růžičky. Košťál pokrájíme na malé kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kostky, rukolu propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a nakrájíme na proužky.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme máslo, pak k němu přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání ji zalijeme 1 litrem vody, pak přidáme květák, brambory, sůl, bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, červenou papriku a drcený kmín. Polévku budeme vařit pomalu asi 20 minut, do doby, až květák bude "na skus"(nesmí být rozvařený). Z polévky vyjmeme 6 růžiček květáku, které odložíme stranou.
 - 
                                3
Do uvařené polévky zamícháme sladkou smetanu, hrnec odstavíme z plotny a ponorným mixérem polévku dohladka rozmixujeme. Podle chuti ji dosolíme i opepříme.
 - 
                                4
Na talířích polévku před podáváním ozdobíme růžičkami květáku a nakrájenou rukolou.