Hrstková luštěninová polévka
Suroviny
- 60 g Slanina vepřová
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Čočka jedlá
 - 1 hrst Fazole
 - 1 hrst Hrách
 - 1 hrst Kroupy ječné
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 181 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 430 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 16 mg
 - Draslík 186.3 mg
 - Vláknina 6789.8 mg
 - Vitamín A 6789.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čočku přebereme, s hrachem a fazolí ji dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vše dáme do hrnce. Přilijeme 1/2 litru studené vody a luštěniny namočíme na 12 hodin. Kroupy promyjeme a necháme namočené ve 2 dl vody v misce zvlášť. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí (1/2 lžičky).
 - 
                                2
Druhý den si v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme z hladké mouky zlatou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou (3 dl) a za stálého míchání ji rozpustíme. Pak přilijeme vodu s luštěninami a polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní sůl, majoránku a pomalu vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme kroupy a vše vaříme minimálně 20 minut.
 - 
                                3
V pánvi si osmažíme na kostičky pokrájeno slaninu. Přidáme k ní cibuli s česnekem, promícháme a krátce smažíme dozlatova. Pak vše dáme do hrstkové polévky a povaříme dalších 10 minut.
 - 
                                4
Polévku popřípadě dochutíme solí a podáváme.