Ztracená vejce s rajčatovou omáčkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 27 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 240 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 15 ml Ocet vinný
  • 200 ml Omáčka rajčatová
  • 100 ml Hovězí vývar základní
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 258 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 944 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 245.3 mg
  • Draslík 319.3 mg
  • Vláknina 4380 mg
  • Vitamín A 4380 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.6 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrůlku nalijeme vodu, ocet, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme oheň na minimum, a lžící vodu mírně roztočíme dokola.

  • 2

    Vejce rozklepneme do skleničky a těsně nad hladinou najednou vlijeme doprostřed víru, který vznikl při točení vody. Bílek začne tuhnout a trochu létat po směru točení vody. Proto lžící mícháme kolem vejce a bílkem vpodstatě žloutek obalujeme. Takto vaříme 3 minuty, vejce vyjmeme z kastrůlku a vložíme do teplé vody, aby neoschlo. Tento postup opakujeme podle toho, kolik máme vajec. Každé vejce vaříme zvlášť.

  • 3

    Rajčatovou omáčku naředíme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, aby se část tekutiny odpařila a omáčka mírně zhoustla.

  • 4

    Vejce podáváme s opečeným bílým chlebem a poléváme rajčatovou omáčkou.

Komentáře k receptu