Hrášková omeleta se sýrem a šunkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Hrášek
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 500 g Voda pitná
  • 20 g Hrachové lusky
  • 55 g Sýr Gran Moravia
  • 80 g šunka Holštýnská
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Rajčata
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 426 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 285 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 274.3 mg
  • Draslík 326.4 mg
  • Vláknina 4440.2 mg
  • Vitamín A 4440.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 333.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu si vytřeme máslem.

  • 2

    Připravíme si bešamel: v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Znížíme teplotu a za stálého šlehání přiléváme mléko, šleháme do doby, až se nám vytvoří hladká bešamelová omáčka. Poté pánev odstavíme z plotny. Do bešamelu přimícháme nastrouhaný sýr.

  • 3

    V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, nasypeme do ní očištěné mladé hráškové lusky a hrášek. Zeleninu povaříme pouze 3-4 minuty, pak ji scedíme a necháme okapat.

  • 4

    V misce vyšleháme 2 vejce s 2 žloutky, Lučinu, solí, pepřem, přidáme zelený hrášek, a vše promícháme s bešamelem. Pak si vyšleháme z bílků tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Nakonec přimícháme hráškové lusky.

  • 5

    Těsto nalijeme do koláčové formy, na povrch poklademe tenké plátky Holštýnské šunky a formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby. Omeletu pečeme přibližně 15 minut. Rajčata omyjeme, osušíme a rozkrájíme na čtvrtky.

  • 6

    Omeletu po upečení rozkrájíme na porce, dáme je na talíře a hned podáváme s rajčaty.

Komentáře k receptu