Vinné listy plněné nádivkou
Suroviny
- 150 g Rýže loupaná
 - 50 g Petržel - nať
 - 50 g Kopr čerstvý
 - 120 g Vinné listy
 - 3 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 177 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 44 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 233.5 mg
 - Vláknina 6743.8 mg
 - Vitamín A 6743.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vařící vody potom vsypeme rýži a 15 minut vaříme.
 - 
                                2
Do hrnku s vlažnou vodou vhodíme rozinky a chvíli je tam ponecháme, aby nabobtnaly. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kopr a petrželovou nať posekáme nadrobno.
 - 
                                3
Rýži scedíme a necháme okapat a vložíme do misky. Přidáme k ní nabobtnalé rozinky, piniové oříšky, nasekanou cibuli. Promícháme a přidáme 3 lžíce oleje a 2 lžíce citronové šťávy, osolíme a opepříme.
 - 
                                4
V hrnci s vodou krátce povaříme opláchnuté nakládané vinné listy. Pak je opatrně vyndáme z vody a položíme na utěrku, aby okapaly.
 - 
                                5
Listy si rozložíme a doprostřed každého z nich vložíme rýžovou směs. Potom vždy dvě proti sobě ležící části listu přeložíme přes přidanou náplň. Pak listy opatrně zavineme.Závitky naskládáme těsně vedle sebe do většího kastrolu.
 - 
                                6
Do 250 ml vody přidáme zbylou citronovou šťávu a přilijeme ještě olej. Tímto roztokem zalijeme závitky a potom je zatížíme nahoře talířem. Na velmi mírném plameni závitky dusíme 60 minut. je třeba, aby vinné listy do sebe vsákly všechnu tekutinu. Můžeme je servírovat vlažné i studené.