Olihně s šafránem a rajčaty

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rajčata
  • 60 g Tymián čerstvý
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý celý
  • 600 g Olihně
  • 5 g Šafrán
  • 100 ml Vývar rybí
  • 80 ml Olej olivový
  • 1 ks Šalotka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 642 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 349.5 mg
  • Draslík 809.3 mg
  • Vláknina 6460 mg
  • Vitamín A 6460 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.7 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Olihně vykucháme, stáhneme z nich kůži, odstraníme oči a zobáčky, propláchneme v patřičném množství studené vody, scedíme, osušíme a nakrájíme na kroužky. Rajčata spaříme ve vařící vodě, scedíme, oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky a necháme v cedníku okapat.

  • 2

    Oloupeme šalotku, omyjeme, nasekáme, dáme do pánve se 3 lžícemi oleje a osmažíme, aniž bychom nechali zhnědnout. Přidáme připravená kolečka olihní, osolíme, opepříme a chvíli smažíme. Zalijeme rybím vývarem, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme, dokud nebude maso olihní měkké.

  • 3

    V nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbývající olej, přidáme snítku tymiánu, kostičky rajčat, šafrán, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. Pod pokličkou rajčata prudce asi 5 minut podusíme.

  • 4

    Nakonec smícháme směs s rajčaty a kroužky olihní a hotový předkrm odstavíme ze sporáku. Podáváme horký nebo vlažný.

Komentáře k receptu