Dauphinský gratin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 6 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 279 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 260 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 137.6 mg
  • Draslík 1077.6 mg
  • Vláknina 12623.5 mg
  • Vitamín A 12623.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 786.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, osolíme, opepříme a posypeme špetkou muškátového oříšku.

  • 2

    Zapékací mísu vytřeme česnekem, vymažeme máslem a rozložíme na ni kolečka brambor.

  • 3

    Ušleháme vejce se smetanou a mlékem a zalijeme brambory. Navrch položíme několik oříšků másla.

  • 4

    Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 90 minut.

Komentáře k receptu