Kuře na červeném kari
Suroviny
- 500 g Kuřecí prsa
- 100 g Rajčata
- 100 g Brokolice
- 300 g Rýže dlouhozrnná
- 160 g Sójové výhonky
- 20 g Koriandr celý
- 20 g Bazalka
- 400 ml Kokosové mléko
- 200 ml Vývar drůbeží
- 450 ml Voda pitná
- 5 kávová lžička Kari pasta červená
- 1 kávová lžička Citronová tráva
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Paprika žlutá
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 820 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 27 g
- Sodík 343 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 1365.4 mg
- Vláknina 4295 mg
- Vitamín A 4295 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 101.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá kuřecí prsa osušíme. Rozporcuje na proužky široké asi 1cm.
-
2
Omyjeme a rozpůlíme cherry rajčata. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme ji a umyjeme v ní brokolici. Z šalotek odstraníme slupku a pokrájíme je na jednotlivé osminky. Pod tekoucí vodou opláchneme papriku, rozřízneme ji na polovinu, odstraníme semínka a bílé žebroví. Paprikovou dužinu pokrájíme na proužky o šířce asi 1 centimetr.
-
3
Do sítka nasypeme rýži a promyjeme ji ve studené vodě. Opláchnutou vložíme do hrnce a zalijeme ji 450 mililitry vody. Počkáme, až voda začne vřít. Ztlumíme plamen a na mírné teplotě vaříme 15 minut.
-
4
Nachystáme si wok, do něhož vlijeme 3 polévkové lžíce kokosového mléka. Jakmile začne vařit, prováříme ještě asi 2 minuty. Vložíme kari pastu, kterou necháme na ohni vypěnit a lehce ji mícháme. Zalijeme ji zbytkem kokosového mléka a také drůbežím vývarem. Vaříme asi 3 minuty. Do směsi ve woku vložíme pokrájené kuřecí maso a zeleninu, tedy rajčata, brokolici, papriku a cibuli. Asi 4 minuty vaříme.
-
5
Pokrm dochutíme posekanou citronovou trávou, nasekaným koriandrem a
-
6
zakápneme sójovou omáčkou. Do misky rozsypeme rýži, přidáme k ní maso a nakonec posypeme nasekanou bazalkou.