Velikonoční hovězí polévka se špenátem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 350 g Hovězí žebra
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 500 ml Voda pitná
 - 250 ml Špenát listový čerstvý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 308 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 239.5 mg
 - Draslík 1290.9 mg
 - Vláknina 31207.6 mg
 - Vitamín A 31207.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.1 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso s kořenovou zeleninou, cibulí, solí a pepřem uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Vývar přecedíme do čistého hrnce. Listový špenát spaříme a nasekáme nadrobno. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme smetanou, kterou do jíšky zašleháme a spolu se špenátem alespoň 15 minut povaříme, osolíme a opepříme. V mezičase uvaříme vejce natvrdo.
 - 
                                2
Polévku servírujeme se čtvrtkami vajíčka.