Zelné šči
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 50 g Pórek
 - 800 g Zelí hlávkové bílé
 - 100 g Červená řepa
 - 30 g Petržel kořen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 1.25 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 194 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 30.7 mg
 - Draslík 384.8 mg
 - Vláknina 9948.9 mg
 - Vitamín A 9948.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zelí zbavíme ovadlých a poškozených listů, odstraníme košťál a nakrájíme na čtverečky. Cibuli, mrkev, petržel a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky, očištěný pórek na kolečka, kopr a petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
Na másle osmažíme zeleninu. Zelí vložíme do vroucí vody, přidáme zeleninu, sůl a vaříme 40 minut. Zhruba v polovině varu vmícháme do polévky světlou jíšku z másla a mouky, bobkový list, pepř a rajčatový protlak. Polévku zamícháme a dovaříme. Před podáváním vmícháme smetanu a bylinky.