Nákyp z krevet a hub
Suroviny
- 200 g Mandle
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 200 g Krevety tygří - loupané
 - 150 g Houby čerstvé
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 3 ml Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Mléko polotučné
 - 2 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 555 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 246 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 104.6 mg
 - Draslík 441.9 mg
 - Vláknina 12220.5 mg
 - Vitamín A 12220.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.6 mg
 - Vitamín E 10.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krevety uvaříme v osolené vodě. Potom je scedíme, vyloupneme maso, dosolíme je a pokapeme citrónovou šťávou.
 - 
                                2
Omáčka: Na pánvi rozehřejeme polovinu dávky másla. Přidáme houby nakrájené na tenké plátky a podusíme je doměkka. K houbám do pánve přidáme na tenké proužky nakrájenou cibuli a také ji orestujeme doměkka. Nakonec vložíme na tenké plátky nakrájený česnek, který v cibuli a houbách necháme jen provonět. Poté z pánve slijeme výpek a směs necháme vychladnout.
 - 
                                3
Ve vhodném kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a zapražíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Na mírném ohni uvaříme hladkou a hustou omáčku, kterou dochutíme solí, pepřem, přidáme tymián.
 - 
                                4
Rozklepneme si vejce a do omáčky dáme žloutek, poté dobře promícháme. Nakonec vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh a zlehka zamícháme. Do hotové omáčky přimícháme připravené houby s cibulí a česnekem a půlku jemně nastrouhaného sýra a všechny suroviny promícháme.
 - 
                                5
Zapékací formu vymažeme olejem a vlijeme do ní připravené těsto na nákyp. Povrch posypeme druhou půlkou nastrouhaného sýra, posypeme tenkými plátky mandlí. Formu s nákypem vložíme do horké trouby a pečeme přibližně 30 minut. Hotový nákyp vytáhneme z trouby a necháme ho 10 minut odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na porce, přendáme na talíře a podáváme.