Sýrový koláč s avokádovou pěnou
Suroviny
- 175 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Sýr Čedar
- 40 g Máslo čerstvé
- 250 g Krab nakládaný
- 150 g Sýr Lučina - termizovaný
- 230 ml Majonéza
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 5 ks Avokádo
- 3 ks Kiwi
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 39 g
- Sodík 422 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 88 mg
- Draslík 834.7 mg
- Vláknina 19005.2 mg
- Vitamín A 19005.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do větší mísy prosejeme 175 g hladké mouky, smícháme s 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžíce krupicového cukru, přimícháme 60 g nastrouhaného sýra Čedaru. 
- 
                                240 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. 
- 
                                3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. 
- 
                                4Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3-4 mm. 
- 
                                5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. 
- 
                                6Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). 
- 
                                7Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu (pečící papír odložíme). Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15-17 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. 
- 
                                8Připravíme avokádový krém. 5 kusů avokáda omyjeme, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájenou dužinu dáme do mísy. Přidáme sýr Lučinu, majonézu, sůl, citronovou šťávu a krém vyšleháme do hladka. Omyjeme petrželku a drobně ji pokrájíme. Pak ji zamícháme do avokádového krému. Kiwi omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. 
- 
                                9Na koláčový korpus naneseme krém. Ozdobíme ho krabím masem a plátky kiwi. Koláč nakrájíme a podáváme vychlazený. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        