Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 60 g Pórek
 - 150 g Dýně s ananasovou příchutí kompot
 - 100 g Kompot ananasový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 7 dl Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana zakysaná 14%
 - 0.06 dl Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 146 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 115 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 185.1 mg
 - Draslík 301.8 mg
 - Vláknina 3652.1 mg
 - Vitamín A 3652.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si omyjeme brambory, dáme je do hrnce s vodou a vaříme je přibližně 20 minut doměkka. Pak je scedíme.
 - 
                                2
Druhý den brambory jemně nastrouháme. Omyjeme pórek, bílou část drobně pokrájíme, přidáme k bramborům spolu se solí, čerstvě pomletým pepřem a žloutky. Směs promícháme a dobře vypracujeme. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou 5-7 mm a formičkou vykrajujeme kolečka - koláčky o průměru přibližně 7-8 cm. Smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova.
 - 
                                3
Aladýšky podáváme horké ozdobené lžičkou zakysané smetany s kostičkou kompotové dýně a ananasu.