Vánoční biskupský chlebíček
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 20 g Cukr vanilka
 - 150 g Cukr moučkový
 - 350 g Mouka polohrubá
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 60 g Rozinky bílé
 - 20 g Pomerančová kůra
 - 20 g Citronová kůra
 - 70 g Kandované ovoce
 - 40 g Ořechy vlašské
 - 100 g Čokoláda 70% kakao
 - 50 ml Rum
 - 70 ml Mléko - podmáslí
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 0.04 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 82 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 152.7 mg
 - Draslík 286.1 mg
 - Vláknina 6581 mg
 - Vitamín A 6581 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum.
 - 
                                2
Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou.
 - 
                                3
Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně.
 - 
                                4
Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla.
 - 
                                5
Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme.