Věnec velikonoční
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 147 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 179 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 76.4 mg
 - Draslík 330.5 mg
 - Vláknina 973.1 mg
 - Vitamín A 973.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku přesejeme do mísy, vysypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, promícháme rozklepneme 1 vejce, přisypeme cukr, přidáme 10 g másla, vylijeme kvásek a rukama, anebo v kuchyňském robotu, hněteme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout 30 minut. Na moukou vysypaný vál vyklopíme těsto z mísy, prohněteme a připravíme 7 dílů, z kterých utvoříme válečky dlouhé 10 cm. Pečící kovový kruh vymažeme máslem a položíme ho na vymazaný plech. Z prvního dílu uděláme kulatý střed, položíme do středu pečícího kruhu, další díly válečkem na těsto rozválíme, svineme a klademe okolo celého středu. Takto utvořený věnec v kovovém kruhu necháme na plechu ještě kynout asi 15 minut. Vodu rozmícháme s 1 vejcem, potřeme věnec a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut.
 - 
                                2
Upečený věnec vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, sundáme kovový kruh, položíme na kulatý podnos a posypeme moučkovým cukrem.