Nadívaný králík po auverňsku
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 10 g Celer - nať
 - 150 g Ovarové ramínko vařené
 - 10 g Petržel kudrnka
 - 1500 g Králičí maso
 - 200 g Prejt
 - 100 g Šunka od kosti
 - 50 g Šalotka
 - 5 g Bobkový list
 - 5 g Tymián čerstvý
 - 240 g Rajčata
 - 100 ml Koňak Armaňak
 - 750 ml Víno červené
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 382 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 192.4 mg
 - Draslík 1201.7 mg
 - Vláknina 2477.7 mg
 - Vitamín A 2477.7 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Králíka omyjeme, vyjmeme játra, z kterých odstraníme žluč.
 - 
                                2
Játra pokrájíme na drobné kousky a smícháme s prejtem, dobře promícháme a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji.
 - 
                                3
Bobkový list na jemno nakrájíme, přimícháme k pokrájenému ovaru, přisypeme pokrájenou šunku, šalotku i cibuli. Vše necháme opět orestovat.
 - 
                                4
Dochutíme tymiánem a pepřem. Přilijeme koňak, přidáme vejce a dobře promícháme.
 - 
                                5
Takto připravenou nádivkou naplníme králíka a maso sešijeme.
 - 
                                6
Králíka zprudka osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme koření a víno a přivedeme k varu.
 - 
                                7
Poté králíka přendáme i s omáčkou do zapékací nádoby a necháme péct 120 minut při 180 °C. Pekáč zakryjeme pečícím papírem.
 - 
                                8
20 minut před závěrem pečení přidáme k masu oloupaná a nakrojená rajčata.
 - 
                                9
Maso servírujeme ihned, dokud je dost teplé.