Candát s houbovým kubou
Suroviny
- 600 g Candát obecný
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 4 g Bobkový list
 - 30 g Cibulka jarní
 - 300 g Kuřecí skelety
 - 300 g Kroupy ječné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Houby sušené
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 4 l Voda pitná
 - 200 polévková lžíce Zeleninová směs jarní - mražená
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1404 kcal
 - Sacharidy 121 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 347 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 120 mg
 - Draslík 481.8 mg
 - Vláknina 75092.8 mg
 - Vitamín A 75092.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 129.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby namočíme do studené vody na 20-30 minut. Filety candáta vykostíme, připravíme čtyři 150 g porce, které umyjeme a usušíme. Kůži příčně nařízneme, osolíme, opepříme. Necháme stranou k dalšímu použití.
 - 
                                2
Příprava kuby: V pánvi rozpálíme máslo a na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku s oloupaným a nakrájeným česnekem. Přidáme scezené a nakrájené houby, propláchnuté kroupy, vložíme lístky tymiánu, osolíme, opepříme, všechny suroviny restujeme. Zalijeme je vroucí vodou, přiklopíme poklicí a na slabém ohni, za občasného míchání vaříme až do změknutí krup. Těsně před dokončením vaření přisypeme majoránku.
 - 
                                3
Kuřecí šťáva: Kuřecí kosti a křídla dáme na plech nebo pekáč a zapečeme je v troubě. Do hrnce dáme máslo, rozpálíme, vsypeme mraženou polévkovou zeleninu, kterou opečeme na mírném plamínku - pečeme na hnědý základ. Přidáme zapečené kosti a křídla, sůl, celý pepř, bobkový list, pepř, oloupaný celý česnek, nakonec zalijeme vodou. Přivedeme k varu a pod poklicí na slabém plamínku vaříme 180 minut. Až bude šťáva vyvařená na jednu třetinu, tak potom můžeme šťávu scedit, popřípadě ještě povařit.
 - 
                                4
V pánvi rozpálíme máslo, vložíme do něj připravené filé z candáta nejprve kůži dolu a opečeme do křupava. Filet otočíme na druhou stranu a také opečeme.
 - 
                                5
Ještě horké opečené filety candáta rozdělíme na jednotlivé talíře. Ke každému candátu naaranžujeme kubu, přilijeme šťávu. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou nati, přiložíme konfitovaný česnek a ihned podáváme.