Smetanový dort s čerstvými jahodami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 32 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 222.1 mg
 - Draslík 237.1 mg
 - Vláknina 5140.8 mg
 - Vitamín A 5140.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme změklé máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše utřeme el. šlehačem.
 - 
                                2
Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 18 cm, které vymastíme a vyložíme pergamenem.
 - 
                                3
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotové korpusy vyndáme a necháme je na mřížce 10 minut vychladnout. Potom je vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
 - 
                                4
Polovinu čerstvých jahod zbavíme stopek a překrojíme na půl. Korpusy přeřízneme vodorovně na půl, získáme tak čtyři pláty. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Jeden plát dáme na podnos a pomažeme šlehačkou, navrch dáme polovinu jahod. Zakryjeme druhým plátem, stlačíme a na povrchu pomažeme džemem. Přiklopíme třetím plátem, pomažeme šlehačkou a rozložíme jahody. Zakryjeme posledním plátem. Na povrchu a po stranách pokryjeme dort třetinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem a ozdobíme povrch a boky dortu. Do středu dortu dáme tři celé jahody, zbývající jahody nakrájíme na půlky a ozdobíme jimi boky dortu.
 - 
                                5
Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            