Grilované špízy se zeleninou
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 200 g Švestky
 - 700 g Vepřové maso libové
 - 250 g Rajčata Cherry
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Paprika červená
 - 30 dkg Slanina vepřová
 - 4 polévková lžíce Koření grilovací
 - 2 polévková lžíce Provensálské koření
 - 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 507 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 100.1 mg
 - Draslík 281.7 mg
 - Vláknina 2190 mg
 - Vitamín A 2190 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.8 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2530.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve nakrájíme maso na větší kostičky, naložíme do směsi se 4 lžícemi oleje, soli, pepře, grilovacího koření a provensálského koření. Směs s masem několikrát promícháme a odložíme do chladničky zhruba na 30 minut.
 - 
                                2
Mezitím omyjeme a na větší kousky nakrájíme veškerou zeleninu, kromě rajčat, poté nakrájíme sýr na silnější čtverečky. Do jednotlivého plátku slaniny zabalíme vždy 1 sušenou švestku bez pecky.
 - 
                                3
Jehly na špízy potřeme zbývajícím olejem, střídavě napichujeme maso, zeleninu, slaninu se švestkami a sýr. Když jsou špízy hotové, zlehka je celé potřeme směsí, ve které se marinovalo maso. Popřípadě můžeme špízy dosolit.
 - 
                                4
Špízy grilujeme zhruba 16 minut, přičemž je nezapomínáme obracet, aby se nepřipálily.