Polévka s jarní zeleninou
Suroviny
- 100 g Brokolice
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Mrkev kořen
 - 150 g Pastinák
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 800 g Hovězí oháňka
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Ananas
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Víno portské
 - 3 polévková lžíce Olej sezamový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1197 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 193 g
 - Sodík 630 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 998.8 mg
 - Vláknina 14132.8 mg
 - Vitamín A 14132.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 81.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
 - 
                                2
Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
 - 
                                3
Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
 - 
                                4
Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme
 - 
                                5
1 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí.
 - 
                                6
Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.