Artyčoky s jarní cibulkou a limetkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1360 kcal
 - Sacharidy 323 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 2931 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 323 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 11265.3 mg
 - Vláknina 328178 mg
 - Vitamín A 328178 mg
 - Vitamín B6 3.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 371.7 mg
 - Vitamín E 6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 50.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžíce citrónové šťávy, očištěný česnek, sůl podle chuti a pomalu artyčoky dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Všechny zdřevnatělé části odřízneme a stonky zkrátíme. Zůstane nám jen křehké "srdce". Poté artyčoky vrátíme zpět do hrnce. Omyjeme čerstvý kopr a polovinu s druhou lžíci olivového oleje přidáme do vody k artyčokům. Znovu pod poklicí artyčoky dusíme ještě asi 15-20 minut.
 - 
                                2
Limetky omyjeme, osušíme a nakrájíme na osminky. Měkké artyčoky rozdělíme na talíře, přidáme k nim i jarní cibulku, ozdobíme osminkami limetky, snítkami kopru, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.