Ráčková omáčka s bylinkami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Rajčata
 - 100 g Šalotka
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Petržel kořen
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Sůl mořská
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1 dl Víno bílé
 - 1 dl Sherry brandy
 - 0.5 dl Olej olivový extra panenský
 - 1 dl Bujón zeleninový
 - 1.4 kg Rak říční
 - 5 cl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 cl Koňak
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 118 g
 - Sodík 925 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 427.8 mg
 - Draslík 1592 mg
 - Vláknina 9776.3 mg
 - Vitamín A 9776.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 90.8 mg
 - Vitamín E 10.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Petržel s mrkví očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Živé říční ráčky důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Do většího hrnce nalijeme 2,5–3 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, kmín a vaříme 5–8 minut, poté přilijeme 1 dl bílého vína. Jakmile voda s vínem začne znovu vřít, opatrně ráčky vhazujeme do vroucí vody. Tím je hned usmrtíme. Hrnec s vodou ráčky vložíme do hrnce. Ráčky vaříme 15–20 minut. Uvaření jsou krásně červení. Ráčky vybereme sítem z vody a necháme vychladnout. 4 malé ráčky si odložíme na ozdobu. Z ostatních vybereme maso z klepet a ze skeletu.
 - 
                                2
Očistíme šalotky a drobně je pokrájíme. Z dobře omytého a osušeného pomeranče jemně nastrouháme kůru. Petrželovou nať, šalvěj, tymián a rozmarýn omyjeme, vodu z bylinek setřepeme a bylinky svážeme nití. Očistíme si 2 stroužky česneku. 2 rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme je. Z rajčat odstraníme semínka a pokrájíme je na kostičky.
 - 
                                3
V pánvi si rozpálíme máslo s olejem a maso z ráčků restujeme asi 2 minuty. Přidáme šalotku, prolisovaný česnek, pomerančovou kůru, rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a vše restujeme další 2 minuty dozlatova. Přilijeme zeleninový bujón a brandy a pánev zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu a velmi pomalu vaříme – táhneme 45–50 minut. Omáčku s masem prolisujeme přes síto do rendlíku. Přivedeme znovu k varu, přimícháme koňak a smetanu a odstavíme omáčku z plotny. Podle chuti ji můžeme dosolit.
 - 
                                4
Omáčku podáváme v malém množství k minutkám z hovězího i vepřového masa. Pokrm ozdobíme odloženými uvařenými ráčky.