Pampelišková polévka od prababičky
Suroviny
- 400 g Kořen pampeliška
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Pampeliškové listy
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
 - Sacharidy 2 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 480 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 198.9 mg
 - Draslík 67.8 mg
 - Vláknina 289 mg
 - Vitamín A 289 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na jaře (březen, duben) vyryjeme pampeliškové kořeny a natrháme srdíčka z pampelišek (květy nejsou rozkvetlé). Očistíme je, omyjeme, kořeny nakrájíme na tenká kolečka a pampelišková srdíčka s lístky pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji nakrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme máslo se sádlem a kořeny krátce osmažíme, posypeme je moukou, promícháme a smažíme dozlatova (nesmí být připálené).
 - 
                                3
Přilijeme 1 litr vody, kterou přivedeme k varu, ztlumíme teplotu, přidáme pokrájená srdíčka s lístky a pomalu vaříme 15 minut. Dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme se svítkem.
 - 
                                4
Vaječný svítek s bylinkami [27627]:
 - 
                                5
Ze třech vajec po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť.
 - 
                                6
Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi.
 - 
                                7
Ve větší pánvi rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova.
 - 
                                8
Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce.