Krémová polévka s chřestem a smetanou
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
 - 500 g Chřest bílý
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Chřest zelený
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 136 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 243.5 mg
 - Draslík 278 mg
 - Vláknina 5553.4 mg
 - Vitamín A 5553.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.9 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest omyjeme a řádně očistíme. Bílý chřest oloupeme celý a zelený jen ze spodní třetiny výhonků. Slupky a odřezky uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru. Oba druhy chřestu nakrájíme na špalíčky a povaříme ve vývaru z odřezků 8 minut.
 - 
                                2
V hlubším kastrolu z mouky a másla umícháme nad mírným plamenem světlou jíšku, kterou rozmícháme na kamnech s chřestovým vývarem a uvedeme do varu. Poté odstavíme z ohně a v polévce rozmícháme žloutek. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přisypeme chřestové špalíčky, ušlehanou smetanu a vsypeme petrželku.