Koláč s meruňkami a likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Rýže loupaná
  • 165 g Cukr krupice
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Likér mandlový - Amaretto
  • 10 ks Meruňky
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 5 polévková lžíce Créme fraiche
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1193 kcal
  • Sacharidy 156 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 105 g
  • Cholesterol 62.5 mg
  • Draslík 432 mg
  • Vláknina 13387.5 mg
  • Vitamín A 13387.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 4.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve naložíme rozpůlené meruňky do likéru, přidáme také rozpůlené pecky. Necháme stát 14 dní.

  • 2

    Utřeme 125 g másla a 125 g cukru. Poté přilijeme 200 ml mléka a rozemleté mandle, vyrobíme hladké těsto. Těsto necháme 25 minut v lednici.

  • 3

    Mezitím 200 ml mléka přivedeme k varu, přidáme vanilkový lusk a rýži. Zmírníme teplotu a vaříme 25 minut. Zatímco se rýže vaří, rozmixujeme 175 g meruněk naložených v likéru a likér na hladkou pastu. Jakmile se rýže uvaří, vyndáme vanilkový lusk, přidáme créme fraiche, meruňkovou pastu a pořádně zamícháme. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.

  • 4

    Odležené těsto rozválíme na kruh o průměru 25 cm, pak dáme do formy, přikryjeme pečícím papírem a pečeme 20 minut. Poté na těsto dáme rýžovou náplň, polijeme 50 g rozpuštěného másla, posypeme 40 g cukru, rozložíme zbylé meruňky a dáme na 20 minut do trouby dopéct. Podáváme horké s lžící créme fraiche.

Komentáře k receptu