Bílý jogurt jako labne

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 4 krajíc Chléb Pita
  • 280 ml Olej olivový extra panenský
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 l Jogurt bílý
  • 2 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 955 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 106 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 65.3 mg
  • Vláknina 2604.2 mg
  • Vitamín A 2604.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Promícháme hustý bílý jogurt s 80 ml olivového oleje, rozdrceným česnekem, citronovou šťávou i kůrou a postupně ochutíme mátou a solí. (Místo sušené máty lze použít koření tzatziki.) Důkladně rozmíchanou směs vlijeme do mísy vyložené čistou utěrkou, jejíž cípy zavážeme a takto ochucený jogurt pověsíme do chladu na tři dny vykapat. (Balíček můžeme položit také do hrnce s pařáčkem, případně jej zatížit a umístit do lednice, kde jej necháme tři dny. Občas však musíme slít vykapanou tekutinu.)

  • 2

    Z okapané směsi vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu, uložíme je těsně vedle sebe do sklenic a zalijeme 2 dcl olivového oleje. Tak získáme arabské labne. Můžeme je konzumovat hned, ale v chladu vydrží až 6 měsíců. Podáváme s natrhaným arabským chlebem.

Komentáře k receptu