Salát z mořských řas se sezamem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mrkev kořen
  • 20 g Sezam - semena
  • 8 g Droždí
  • 100 g Olivy černé
  • 500 g Mořské řasy sušené
  • 100 ml Olej olivový
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Pasta česneková
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 921 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 157 g
  • Sodík 1663 mg
  • Bílkoviny 82 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1787.8 mg
  • Vláknina 19344.5 mg
  • Vitamín A 19344.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 6.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé mořské řasy důkladně propláchneme. Použijeme-li sušené, necháme předem nabobtnat ve větším množství vody. Sezamová semínka krátce nasucho osmahneme a rozmixujeme. Přitom postupně přiléváme olivový olej.

  • 2

    Mrkev očistíme, oškrábeme a na jedné straně podélně seřízneme tak, aby se dala postavit. Pokrájíme na tenké plátky a ty poté na jemnou slámu. Smícháme s řasami a sezamovou pastou.

  • 3

    Na pečivo rozmícháme droždí v 200 ml vlažné vody, přisypeme 2 lžíce mouky, připravíme kvásek a necháme vykynout. Zbylou mouku prosejeme, přidáme sůl a za stálého míchání vpracujeme postupně česnekovou pastu, kvásek a olej. Vypracujeme těsto, vytvoříme bochánek a zakryjeme mísou. Na teplém místě necháme cca 60 minut kynout.

  • 4

    Poté těsto vyválíme do tvaru nádoby, ve které jej budeme péct, znovu necháme krátce vykynout, posypeme nasekaným rozmarýnem a olivami. Po cca 30 minutách kynutí vložíme chleby do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 30–40 minut.

  • 5

    Salát z řas rozdělíme do středu talířů a doplníme plátky upečeného chleba.

Komentáře k receptu