Zelí z cukety
Suroviny
- 500 g Cuketa
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Mouka špaldová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 155 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 11 g
- Sodík 409 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 606.3 mg
- Vláknina 5279.3 mg
- Vitamín A 5279.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Rajče omyjeme rozkrojíme na polovinu.
-
2
V hrnci na rozpáleném olivovém oleji cuketu podusíme se solí, kmínem, cukrem, pepřem, bobkovým listem, promícháme a dusíme pod pokličkou (10-15) minut.
-
3
V pánvi na rozpuštěné máslo přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji vodou, provaříme, přimícháme k cuketám, provaříme asi 1 minutu a podáváme.
Komentáře k receptu
- Lucie Klouparová
- 17.08.2015 13:14:35
Recept na zelí z dýní znám, ale zelí z cukety? To jsem nemohla nechat jen tak a musela jsem ho vyzkoušet. Výsledek byl vynikající. Po zelí se jen zaprášilo. Jako přílohu jsem zvolila knedlík – kupovaný (ale možná si už příště troufnu i na domácí ). Zelí z cuket je vhodné nejen pro dospělé, ale i pro děti. Našemu synovi moc chutnalo.
Pokrm jsem osolila tak akorát, aby ho mohl i malý syn a při obědě bylo vidět, jak je spokojený a že mu moc chutná.