Dušené telecí ledvinky se žampióny a Sherry brandy
Suroviny
- 500 g Telecí ledviny
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Rýže dušená
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 dl Mléko polotučné
 - 1 dl Masový vývar
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Sherry brandy
 - 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 601 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 502 mg
 - Draslík 571.1 mg
 - Vláknina 2473.8 mg
 - Vitamín A 2473.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.3 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na plátky. Omyjeme je a dáme do mísy. Zalijeme mlékem a necháme je minimálně 1 hodinu namočené. Poté scedíme, omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Očistíme a omyjeme žampióny. Pokrájíme je na plátky a v pánvi na rozehřátém másle podusíme.
 - 
                                3
V druhé pánvi na rozpáleném oleji ledvinky orestujeme dozlatova. Poprášíme je hladkou moukou a chvíli ještě restujeme. Přidáme žampióny, promícháme, přilijeme masový vývar a vaříme pomalu přibližně 10 minut. Poté postupně přimícháme smetanu a nakonec Sherry brandy. Omáčku s ledvinkami dochutíme solí, pepřem a pod pokličkou při mírné teplotě dusíme 10 minut.
 - 
                                4
Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.
 - 
                                5
Hotové ledvinky podáváme s dušenou rýží, kterou posypeme petrželkou.