Citronový koláč s bílkovou pěnou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 123 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 214.4 mg
 - Draslík 63.9 mg
 - Vláknina 2606.5 mg
 - Vitamín A 2606.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
 - 
                                2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj. Těsto přehneme do vnitřku formy a celý okraj těsta mírně zvlníme. Těsto ve formě dáme na patnáct minut do chladničky, dno těsta propíchejte vidličkou, položte na ně pergamenový papír a vyložte fazolemi. Pečte asi dvanáct minut v troubě předehřáté na 200°C, poté odstraňte papír i fazole a pečte ještě asi sedm minut.
 - 
                                3
Dvě stě padesát ml vody, citronovou šťávu a ustrouhanou kůru, sto patnáct gramů moučkového cukru a třicet gramů másla necháme přejít varem. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, lžíci vody a našlehané tři žloutky. Směs přilijeme k převařené citronové směsi a za stálého míchání vaříme asi pět minut, až směs zhoustne. Poté ji přikryjeme fólií a necháme vychladit. Mezi tím ušlehejte pevný sníh ze tří bílků a šesti lžic moučkového cukru.
 - 
                                4
Vychlazenou citronovou směs rozprostřeme na těsto, na něj dáme sníh a pečeme asi patnáct minut, až bílky zrůžoví.