Smažená rýže s houbami
Suroviny
- 340 g Shiitake houby
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 8 ks Cibulka jarní
 - 0.5 ks Paprika zelená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 hrnek Rýže dlouhozrnná
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 91 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 113 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 134.7 mg
 - Draslík 422.2 mg
 - Vláknina 6528 mg
 - Vitamín A 6528 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.5 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vajíčka rozšleháme s vodou a špetkou soli. Rozehřejeme na větší pánvi lžíci oleje. Nalijeme na rozpálený olej vajíčka a uděláme z nich velkou omeletu. Okraje omelety nadzvedneme lžící a podíváme se, jestli nemáme syrové vajíčko. Hotovou omeletu srolujeme a nakrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                2
Tužší části nožek u hub odřízneme a na tenké plátky nakrájíme kloboučky.
 - 
                                3
Rozehřejem si na pánvi lžíci oleje a orestujeme cca 4 minuty nakrájenou cibulku a česnek. Zelenina změkne, musí si udržet stálou barvu. Jakmile bude zelenina osmažená, vyndáme ji z pánve a odložíme na pozdější použití.
 - 
                                4
Přidáme nakrájenou zelenou papriku a 3 minuty smažíme. Přidáme zbylý olej a máslo. Do rozpouštějícího másla dáme houby a povaříme 4 minuty nad mírným plamenem. Paprika i houby musí být měkké.
 - 
                                5
Promícháme rýži, houby na pánvi zalijeme sherry a přidáme rozmíchanou rýži. Vaříme nad mírným plamenem. Rýže se nám nesmí slepit. Pokud je rýže suchá, přidáme trochu oleje. Nakonec přidáme osmahnutou cibulku, česnek, sójovou omáčku, nakrájený koriandr a vaječné nudličky. Necháme prohřát a podáváme.