Velikonoční kynutý beránek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 460 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 105 g
 - Cholesterol 168.9 mg
 - Draslík 410.5 mg
 - Vláknina 8000 mg
 - Vitamín A 8000 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přimícháme lžíci z dávky mouky a lžíci z dávky vlažného mléka a necháme na teple vzejít.
 - 
                                2
Do mísy vsypeme prosátou mouku, žloutek rozšlehaný ve vlažném mléce, sůl, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme, až se nelepí, je hladké a lesklé. Přikryjeme těsto v míse utěrkou a necháme vykynout.
 - 
                                3
Vykynuté těsto na vále rozválíme na placku, z ní vykrajujeme tvořítkem malá kolečka a z nich tvoříme malé kuličky. Z kuliček na plechu vyloženém pečícím papírem skládáme beránka (podle velikosti můžeme složit jednoho nebo dva beránky). Před pečením velmi opatrně potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba půl hodiny.
 - 
                                4
Upečenému beránkovi utvoříme oči z hrozinek a necháme vychladnout. Poté pomocí bílkové polevy dokreslíme beránkovi uši a kožíšek.
 - 
                                5
Bílkovou polevu připravíme utřením bílku s prosátým moučkovým cukrem, až je hmota hladká a bílá.