Zapečené makarony s boloňskou omáčkou
Suroviny
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 200 g Špagety, Makarony
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 350 g Hovězí maso mleté
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 hrst Rozmarýn čerstvý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej stolní
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 431 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 416 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 67.3 mg
 - Draslík 730.7 mg
 - Vláknina 8472.8 mg
 - Vitamín A 8472.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, necháme okapat.
 - 
                                2
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemno. Česnek oloupeme, pomocí lisu stroužky prolisujeme. Rozmarýn opláchneme, necháme okapat a jehličky otrháme a na jemno nasekáme.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, česnek mleté hovězí maso na biftek a rozmarýn. Vše promícháme, zhruba 3 minuty smažíme. Vařečkou maso trochu rozdrolíme. Poté přidáme na pánev rajčata, dochutíme solí a pepřem. Vše vaříme bez pokličky přibližně 10 minut. Předehřejeme troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC). Uvařené těstoviny vložíme do omáčky a ohřejeme je. Zapékací mísu naplníme makarony s omáčkou, navrch posypeme nahrubo nastrouhaným ementálem. Vše vložíme do trouby a zapékáme přibližně 20 - 25 minut na druhé spodní liště trouby. Omyjeme a posekáme pažitku. Zapečené těstoviny vyjmeme z trouby, naporcujeme na talíře a podáváme posypané pažitkou.