Kynutý koláč s mákem
Suroviny
- 80 g Džem višňový
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka polohrubá
 - 42 g Droždí
 - 500 g Mák mletý
 - 80 g Cukr moučkový
 - 160 g Cukr moučkový
 - 100 g Hera
 - 500 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Mléko polotučné
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1735 kcal
 - Sacharidy 183 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 406 mg
 - Bílkoviny 42 g
 - Uhlovodany 104 g
 - Cholesterol 202.7 mg
 - Draslík 874.7 mg
 - Vláknina 37734.8 mg
 - Vitamín A 37734.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 5.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 272 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mouky, kterou prosejeme do mísy, uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžíce cukru a přilijeme 2 lžíce vlažného mléka. Směs v důlku promícháme a necháme vykynout. Máslo rozpustíme, promícháme se zbylým mlékem a vejcem. K mouce po vykynutí droždí přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, sůl a máslovou směs. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
 - 
                                2
V mezičase připravíme makovou náplň a máslovou drobenku. Na nádivku v hrnci svaříme a za stálého míchání v něm vaříme alespoň pět minut mletý mák, který dalších dvacet minut necháme v mléce nasáknout. Poté zbylé mléko slijeme a vmícháme rozšlehaná vejce a rozpuštěnou Heru a dobře promícháme.
 - 
                                3
Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a vanilkového cukru. Do směsi zapracujeme máslo tak, aby se hmota drobila.
 - 
                                4
Vykynuté těsto rozválíme na placku velikosti plechu, vložíme na plech s pečicím papírem a těsto propícháme vidličkou. Těsto potřeme džemem, makovou nádivkou a posypeme drobenkou. Zhruba 35 minut pečeme v mírně předehřáté troubě.