Kynutý koláč s ořechy a griliášem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 250 g Cukr třtinový
  • 250 g Ořechy pekanové
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 250 g Ořechy burské pražené
  • 30 g Droždí
  • 250 g Hrozinky
  • 40 g Cukr krupice
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 160 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 6 polévková lžíce Whisky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 108 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 45.8 mg
  • Draslík 252.6 mg
  • Vláknina 5750 mg
  • Vitamín A 5750 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve v hrnci mírně rozehřejeme mléko. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přilijeme mléko, zlehka promícháme a na teplém místě necháme kynout zhruba 20minut. Poté do těsta zapracujeme cukr, 100g másla, vejce, žloutek a špetku soli. Uhněteme těsto, přikryjeme a necháme vykynout do dvojnásobné velikosti.

  • 2

    Rozinky, pekanové ořechy i arašídy nahrubo nasekáme. Ve zbylém másle rozpustíme hnědý cukr, potom přimícháme smetanu a krátce provaříme. Nakonec přimícháme nasekané ořechy s rozinkami a arašídy a whisky.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200C.

  • 4

    Plech vyložíme papírem na pečení, vyválíme na něm z těsta plát a na něj naneseme připravenou hmotu. Pečeme zhruba 30min na středním roštu trouby.

  • 5

    Vychladlý koláč nakrájíme na trojúhelníky a podáváme.

Komentáře k receptu