Mušle svatojakubské zapečené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 48765 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 236.5 mg
 - Draslík 608.1 mg
 - Vláknina 8723.3 mg
 - Vitamín A 8723.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 97.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mušle okartáčujeme pod studenou vodou, pak mezi ně vsuneme nůž a otevřeme je. Vyndáme z lastury sval a oddělíme ho od korálů, maso potom dobře opláchneme. Nakrájíme maso na plátky.
 - 
                                2
Do keramické misky nasypeme vrstvu soli. Do vrstvy soli lehce zatlačíme spodní misky lastur od mušlí.
 - 
                                3
Opláchneme špenát a 3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak vodu ze špenátu scedíme a necháme ho na sítku okapat. Předehřejeme si troubu na 220°C.
 - 
                                4
Oškrábeme mrkev a celer a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo a mrkev s celerem na něm podusíme. Přisypeme špetku šafránu a přilijeme vermut. Zalijeme smetanou a vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme z plotny a vešleháme do ní žloutky. Osolíme a opepříme.
 - 
                                5
Na teflonovou pánev vložíme máslo, rozpustíme a přidáme maso z mušlí společně s jikrami. Zahříváme 2 minuty.
 - 
                                6
Do lastur ve vrstvě soli vložíme špenát a na něj naklademe maso z mušlí společně s jikrami. Zalijeme omáčkou a zapékací misku vložíme do trouby. Zapékáme asi 5 minut.