Karelská telecí játra na houbách
Suroviny
- 50 g Houby sušené
 - 250 g Játra telecí
 - 250 ml Voda pitná
 - 200 ml Vývar zeleninový
 - 125 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 kávová lžička Brusinky
 - 1 ks Cibule
 - 8 plátek Veka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 4 polévková lžíce Gouda
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 506 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 237.9 mg
 - Draslík 715.5 mg
 - Vláknina 4085 mg
 - Vitamín A 4085 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve propláchneme sušené hřiby a na 0.5 hodiny je necháme namočené ve vlažné vodě, ve které je povaříme, a pak nadrobno nasekáme. Mezitím nakrájíme cibuli a ve větší pánvi ji na másle necháme zesklovatět.
 - 
                                2
Telecí játra nakrájená na kousky poklademe na pánev k cibulce, 6 minut je opékáme ze všech stran, přidáme sekané houby a vše společně ještě opečeme. Zaprášíme moukou, necháme vysmahnout, zalijeme horkým zeleninovým vývarem, promícháme a necháme asi 15 minut dusit, až játra změknou. Potom je zalijeme kysanou smetanou, osolíme a promícháme.
 - 
                                3
Směs rozdělíme do 4 zapékacích misek a do každé vmícháme 1 lžičku brusinkové zavařeniny. Povrch posypeme strouhaným sýrem, misky vložíme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme.
 - 
                                4
Podáváme s bílým pečivem jako teplý předkrm.