Ořechový dort s fíkovým krémem
Suroviny
- 700 g Cukr moučkový
 - 85 g Hrozinky
 - 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Pomerančová šťáva
 - 250 ml Olej rostlinný
 - 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 0.5 kávová lžička Zakysaná smetana
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 3 ks Fíky sušené
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Ořechy vlašské
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1192 kcal
 - Sacharidy 169 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 121 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 135 g
 - Cholesterol 167.7 mg
 - Draslík 404.9 mg
 - Vláknina 5579.5 mg
 - Vitamín A 5579.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.8 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dvě dortové formy vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                3
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí.
 - 
                                4
V další míse našleháme mixerem vejce s 350 gramy cukru do husté pěny, přidáme zakysanou smetanu, strouhanou kůru z pomeranče, pomerančovou šťávu a olej. Po částech vmícháme mouku.
 - 
                                5
Hotové těsto rozdělíme stejnoměrně do dvou připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formách necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.
 - 
                                6
V mezičase, než dort vychladne, připravíme krém. Fíky nakrájíme na drobné kousky, 55 gramů ořechů a hrozinky nasekáme.
 - 
                                7
Bílky šleháme ve vodní lázni s 350 gramy cukru a vodou. Pomalu vaříme a šleháme do husté pěny. Poté odstavíme, za stálého šlehání přidáme esenci, ořechy s hrozinkami a fíky.
 - 
                                8
Oba korpusy spojíme krémem a pomocí širokého nože krém naneseme na vršek i po obvodu dortu. Na závěr dort ozdobíme půlkami vlašských ořechů.