Marocký kořeněný koláč
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 140 g Pistácie
 - 225 g Špenát listový čerstvý
 - 900 g Dýně
 - 75 g Brusinky sušené
 - 140 g Mandle loupané
 - 400 g cizrna v konzervě
 - 150 ml Olej olivový extra panenský
 - 200 ml Řecký jogurt
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 kávová lžička Koriandr mletý
 - 1 ks Citrony
 - 12 ks Šalotka
 - 8 ks filo těsto
 - 2 stroužek Česnek
 - 6 polévková lžíce Med včelí
 - 6 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Zázvor mletý
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Máta
 - 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Harissa
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1104 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 223 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 116 g
 - Cholesterol 25.7 mg
 - Draslík 2309.4 mg
 - Vláknina 13370.9 mg
 - Vitamín A 13370.9 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 73 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koriandr a kmín opečeme na sucho na pánvi a poté je v hmoždíři rozdrtíme. Přidáme papriku, skořici, ½ lžičky soli a 4 lžíce oleje.
 - 
                                2
Dýni oloupeme a nakrájeme na dvoucentimetrové kousky. Zalijeme ji kořenící směsí a pečeme 20 minut na 180 °C.
 - 
                                3
Šalotky nakrájíme na čtvrtiny. Opečeme ji na dvou lžících oleje. 100 g pistácií si dáme stranou a vyloupeme, přidáme je k šalotce, spolu se 100 g madlí a zázvorem. Až oříšky zhnědnou, přidáme brusinky a 2 lžíce medu. Na chvíli dáme i špenát a odstavíme. Do směsi vmícháme upečenou dýni.
 - 
                                4
Cizrnu dáme do mixéru spolu se zbylým olejem, česnekem a kmínem drceným, vodou, solí a pepřem. Připravili jsme cizrnový humus. Nakonec vmícháme i nasekaný koriandr.
 - 
                                5
Připravíme si koláčovou formu o průměru 28 cm. Máslo si rozpustíme v malém hrnci a potřeme jím koláčovou formu – po dně i po okrajích. Vezmeme první plátek filo těsta a položíme ho tak, aby jeho okraj přesahoval přes okraj formy aspoň o 10 cm. Na druhou stranu dáme druhý plát těsta, taktéž aby přesahoval 10 cm. Celé to potřeme máslem. Další dva plátky položíme tak, abychom obsadili i ostatní strany formy přečuhujícím okrajem. Potřeme máslem. Stejným způsobem navršíme na toto i zbylé 4 plátky těsta.
 - 
                                6
Doprostřed těsta vlijeme polovinu dýňové směsi. Přehneme přes to přečuhující těsto a řádně potřeme máslem. Pečeme 35-40 minut na 180 °C.
 - 
                                7
Těsně před dopečením znovu prohřejeme zbylé máslo a opečeme na něm zbylé oříšky dozlatova. Poté vmícháme zbylý med a až směs roztaje, přelijeme jí koláč.
 - 
                                8
Připravíme si harisový jogurt: smícháme jogurt, mléko, nasekanou mátu a harisu.
 - 
                                9
Koláč podáváme se skrojky citronu a s harisovým jogurtem.