Koláč s dýní
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
 - 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Cukr krupice
 - 450 g Dýně
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Hřebíček
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Sirup Golden
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 802 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 119 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 230.4 mg
 - Draslík 449.7 mg
 - Vláknina 4811.1 mg
 - Vitamín A 4811.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
 - 
                                2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a vložíme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
 - 
                                3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobné lístky, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté na těsto položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 200°C pečeme asi 12 minut. Papír s fazolemi odstraníme, teplotu snížíme na 190°C a koláč pečeme ještě asi 8 minut.
 - 
                                4
Rozmixovanou, vařenou či kompotovanou dýni našleháme spolu vejci, cukrem (nejlépe hnědým), šlehačkou, sirupem a kořením. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče a při 190°C pečeme ještě dalších 40 minut.