Čokoládová bábovka
Suroviny
- 650 g Mouka polohrubá
 - 130 g Kakao - prášek
 - 500 g Cukr krupice
 - 130 g Čokoláda hořká
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 250 g Cukr moučkový
 - 290 g Máslo čerstvé
 - 40 ml Koňak vaječný
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 621 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 37 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 89 g
 - Cholesterol 162.2 mg
 - Draslík 274 mg
 - Vláknina 22876.2 mg
 - Vitamín A 22876.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse ušleháme 250 g másla a 500 g cukru do pěny. Postupně přidáme 2.5 dl mléka, 6 vajec, mouku, kakao a vanilkový cukr. Vyšleháme asi 5 minut do těsta, které by mělo být nafouklé a hladké. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.
 - 
                                2
Mezitím připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nasekané ořechy, 250 g cukru, 5 ml mléka, koňak, 40 g másla, 2 žloutky, všechno důkladně promícháme do hladké hmoty. Po vychladnutí bábovku vyklopíme na tác a polijeme připravenou čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, krájíme ohřátým nožem, aby se poleva nedrolila.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            