Placky s povidly

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Povidla švestková
  • 60 g Droždí
  • 100 g Cukr moučkový
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krystal
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 739 kcal
  • Sacharidy 151 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 678 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 127.7 mg
  • Draslík 429.4 mg
  • Vláknina 900 mg
  • Vitamín A 900 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na placky "bélešky" připravíme kynuté těsto. Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme 1 lžičku krystalového cukru a 2 dl vlažného mléka. Kvasnice necháme vzejít, pak k mouce přidáme vejce, sůl, cukr a těsto dobře propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme je na malé kousky (velikost pěsti). Z každého kousku vytvarujeme bochánek, který vyválíme na tenkou placku.

  • 3

    Rozehřejeme větší teflonovou nebo keramickou pánev a placky bez tuku opékáme do zlatohněda z obou stran. Pánev nesmí být úplně rozpálená, aby se placky nepřipalovaly. Upečené placky mají hnědé a zlaté puchýře. Placku pečeme přibližně 2 minuty z každé strany.

  • 4

    Podáváme je horké, potřené švestkovými povidly.

Komentáře k receptu