Rýpl - bramborové opečky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 413 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 8.7 mg
 - Draslík 816.9 mg
 - Vláknina 11420 mg
 - Vitamín A 11420 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory dáme do hrnce s 7 dl vody a uvaříme je doměkka - vaříme je asi 20 minut. Uvařené scedíme, oloupeme a prolisujeme do mísy lisem na brambory. Na brambory nasypeme hrubou mouku, přidáme sůl a prsty brambory s moukou lehce promneme tak, že vznikne "žmolenka", ne těsto.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme sádlo a po částech bramborovou "žmolenku" opékáme dozlatová.
 - 
                                3
Opékance jsou křupavé, podáváme je s kysaným zelím.