Čokoládový dort se žužu
Suroviny
- 165 g Cukr třtinový
 - 225 g Čokoláda hořká
 - 30 g Kakao - prášek
 - 350 g Máslo čerstvé
 - 45 g Máslo čerstvé
 - 90 g Ořechy vlašské
 - 60 g Sušenky Club - máslové
 - 200 g Cukr krupice
 - 215 g Mouka polohrubá
 - 75 g Bonbóny Marshmallow
 - 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 989 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 62 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 98 g
 - Cholesterol 184.2 mg
 - Draslík 366.1 mg
 - Vláknina 10255.8 mg
 - Vitamín A 10255.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 58.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku rozpustíme 120 g másla nebo margarínu. Odstavíme z plotny a přimícháme nasekané ořechy, drobky sušenek a hnědý cukr. Dvě dortové formy o průměru 23 cm vyložíme papírem na pečení a vymastíme trochou másla. Připravenou hmotu rozdělíme do těchto dvou dortových forem.
 - 
                                2
V míse utřeme mouku, cukr krupici, kakao, prášek do pečiva, vejce a zbytek másla. Můžeme použít šlehač. Těsto opět rozdělíme do forem a rozetřeme.
 - 
                                3
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Po upečení ihned dorty vyklopíme na mřížku a stáhneme papír. Jeden z korpusů dáme ještě horký na podnos ořechovou stranou nahoru a posypeme ho kousky žužu. Ihned ho přiklopíme druhým dílem, ořechovou stranou nahoru tak, aby se žužu ihned rozpustilo.
 - 
                                4
Do dortu zapíchneme špejli, aby vrchní díl neklouzal. Necháme vychladnout, pak ho dáme do lednice, aby zcela ztuhl.
 - 
                                5
Z dortu vyndáme špejli, potřeme ho polevou navrchu i po stranách. Před podáváním necháme znovu ztuhnout.
 - 
                                6
Čokoládová poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo a vodu. Mícháme, až se vše rozpustí a spojí. Odstavíme, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme cukr. Mícháme, aby byla poleva hustá a dobře se roztírala.