Rýžový nákyp
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 110 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 343.4 mg
 - Draslík 444.1 mg
 - Vláknina 6450 mg
 - Vitamín A 6450 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.7 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1181.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mléko dáme do hrnce s dobře opranou rýží, lžící cukru, máslem a luskem vanilky (nebo vanilkovým cukrem). Mléko by mělo být k rýži v poměru 2:1. Promícháme a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě, dokud rýže úplně nenasákne mlékem. Pak hrnec odstavíme z plotny.
 - 
                                2
K rýži přidáme 100 g opraných velkých hrozinek a promícháme.
 - 
                                3
V míse si utřeme 5 žloutků s 5 lžícemi cukru a zvlášť si vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh. Postupně do rýže vmícháme žloutky s cukrem a potom sníh.
 - 
                                4
Rýžový nákyp vyklopíme do zapékací mísy, kterou jsme si vymazali máslem, zarovnáme povrch a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme ze začátku při 200°C, asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 160°C. Upečený nákyp má zlatou kůrku.
 - 
                                5
Rýžový nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený. Podáváme s meruňkovým kompotem.