Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Kuřecí prsa
 - 315 g Arašídy
 - 250 ml Voda pitná
 - 125 ml Kokosové mléko
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Paprika červená
 - 1 kávová lžička Omáčka Kari
 - 0.5 kávová lžička Cukr krystal
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 3 ks Chilli paprička
 - 6 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 1.5 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 388 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 96 mg
 - Draslík 683.4 mg
 - Vláknina 17153.8 mg
 - Vitamín A 17153.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.8 mg
 - Vitamín E 7.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a se solí utřeme česnek, z umytého citrónu nejprve ostrouháme přibližně polévkovou lžíci kůry, pak z něj vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na kousky.
 - 
                                2
Thajskou kari omáčku, polovinu česneku, polovinu sójové omáčky, citrónovou kůru a kokosové mléko utřeme v misce dohladka. Ve vzniklé směsi důkladně obalíme kousky masa, které pak dáme nejméně na dvě hodiny marinovat do ledničky.
 - 
                                3
Do pánve s olejem vložíme arašídy a pražíme je 15 minut v troubě, předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby a částečném vychladnutí z nich odstraníme slupky, následně je rozdrtíme je v mixéru.
 - 
                                4
Do pánve s rozehřátým olejem dáme zesklovatět cibuli, přidáme druhou polovinu česneku a nadrobno posekané chilli papričky. Necháme zvolna restovat přibližně 2 minuty, pak vlijeme vodu, rozemleté arašídy, papriku, cukr a sůl. Na mírném ohni směs stále mícháme a jakmile je hladká, přidáme ještě lžíci sójové omáčky a citrónovou šťávu. Hotovou arašídovou omáčku přendáme do misky a nechme do ledničce vychladnout. Olejová vrstva, která se na povrchu vytvoří, směs dobře uzavře. Omáčka vydrží v ledniče i několik týdnů.
 - 
                                5
Špejle lehce potřeme olejem, napícháme na ně marinované maso, vložíme pod rozehřátý gril a grilujeme do měkka.
 - 
                                6
Špízy podáváme společně s arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou.