Sarma s mletým masem
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 50 g Rýže loupaná
 - 2 g Pepř černý celý
 - 2 g Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 0.5 dl Olej slunečnicový
 - 2 kg Zelí kysané
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 636 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 108.7 mg
 - Draslík 1136.9 mg
 - Vláknina 14342.3 mg
 - Vitamín A 14342.3 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 127.3 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kysané zelí vcelku opláchneme vodou, odkrojíme tvrdý košťál a necháme odkapat.
 - 
                                2
Odkapané listy, na které budeme pokládat maso, rozložíme na vál.
 - 
                                3
V pánvi si na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na ni pomleté vepřové a hovězí maso, které osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Promícháme s cibulí a chvíli restujeme.
 - 
                                5
Přidáme dobře promytou rýži, zamícháme a odstavíme z vařiče.
 - 
                                6
Do hrnce si na dno poklademe 8-12 zelných listů ze kterých nebudeme dělat závitky.
 - 
                                7
Na listy, které máme na vále, si na každý dáme lžíci masové směsi s rýží, pečlivě zabalíme závitky - sarmu,
 - 
                                8
které poklademe na zelí do hrnce těsně vedle sebe, protože se takto nerozvinou.
 - 
                                9
Mezi sarmu vložíme plátky slaniny, bobkový list, celý pepř a nové koření.
 - 
                                10
Na sarmu položíme zbylé listy kysaného zelí, zalijeme vodou a při mírné teplotě vaříme pod pokličkou 3 hodiny.
 - 
                                11
Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, do které přimícháme papriku a přidáme k sarmě.
 - 
                                12
Jíšku přimícháme a vaříme v sarmě jen půl hodiny.