Těstoviny s jemnou omáčkou z cukety a Nivy
Suroviny
- 25 g Slanina vepřová
 - 100 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 400 g Těstoviny konzumní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cuketa
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 608 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 33 mg
 - Draslík 137.2 mg
 - Vláknina 840.8 mg
 - Vitamín A 840.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody.
 - 
                                2
Cibulky a cuketu očistíme a omyjeme, okapané nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na kostičky. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou ji najemno nasekáme.
 - 
                                3
V pánvi s rozehřátým olejem nejprve orestujeme slaninu, pak přidáme nakrájené cibulky a cuketu, opepříme, osolíme přibližně 5 minut za stálého míchání restujeme. Potom směs v pánvi podlijeme vodou a přikryté poklicí dusíme doměkka. Nakonec přimícháme prolisovaný česnek a vše rozmixujeme tyčovým mixérem, naředíme smetanou. Do omáčky rozdrobíme Nivu a necháme ji za stálého míchání zcela rozpustit. Nakonec vmícháme jemně nasekanou petrželku, omáčkou přelijeme těstoviny na talířích a podáváme.