Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 856 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 66 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 71 g
 - Cholesterol 250.3 mg
 - Draslík 325.2 mg
 - Vláknina 7575.4 mg
 - Vitamín A 7575.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - 
                                2
Dortovou formu o průměru 25 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.
 - 
                                3
Švestky opláchneme, rozpůlíme a zbavíme pecek, necháme okapat.
 - 
                                4
Žmolenkou směs připravíme smícháním 115 gramů hladké mouky, skořice, krupicového cukru (nejlepší je tmavý) a 85 gramy pokrájeného másla. Hotovou žmolenku odložíme.
 - 
                                5
V míse mixerem našleháme moučkový cukr se 140 gramy změklého másla do pěny. Poté postupně přidáme vejce a esenci. Zvlášť si smícháme 140 gramů prosáté mouky s kypřícím práškem a postupně sypkou směs vmícháme do máslové směsi.
 - 
                                6
Hotové těsto vlijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkovou směsí tak, aby byly švestky zakryté.
 - 
                                7
Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě necháme koláč vychladnout, poté jej vyndáme z formy a přeneseme na servírovací talíř. Žmolenka musí být na vrchu.